Günümüzde kalp ameliyatları birçok merkezde uygulanabilmektedir. Bu ameliyatlar göğsün ön kısmındaki halk arasında iman tahtası olarak bilinen “sternum” kemiğinin kesilerek yapılması nedeniyle insanlarda korku yaratmaktadır. Fakat son zamanlarda uygulamaya konulan koltuk altı kalp ameliyatı yöntemi sayesinde hiçbir kemiğim kesilmesine gerek kalmadan kalp ameliyatları gerçekleştirilebilmektedir.

Koltuk altı ameliyat tekniği, kadın, erkek ve çocuklara uygulanabilir. Hangi yaşta olursa olsun yediden yetmişe tüm hastalar için bu ameliyat tekniği seçilebilir. Hastanın obez veya zayıf olması da koltuk altı ameliyat tekniğinin uygulanmasına engel değildir. Ameliyat sırasında hastaların herhangi bir kemiği kesilmediği için, kemik iyileşmesinin oldukça yavaş olduğu yaşlı hastalarda özellikle avantaj sağlar. Ameliyat yerinin çabuk iyileşmesi sayesinde hastalar rahatça öksürebilir ve hareketlerini uzun süre boyunca kısıtlamak durumunda kalmaz.

Bu ameliyat tekniğinde, enfeksiyon riski diğer ameliyat tekniklerine göre daha düşüktür. Ameliyat sonrası yara yeri çok çabuk iyileşir. Hastalar hastanede daha kısa süre yatarlar ve daha kolay toparlanarak önceki yaşantılarına dönerler. Ameliyat yeri koltuk altına denk geldiği için de,estetik açıdan kişiyi rahatsız etmez. Karşıdan bakıldığında kimse ameliyat yerini göremez ve böylece hastanın kalp ameliyatı olduğu fark edilemez.

Hangi Hastalıklarda Koltuk Altı Kalp Ameliyatı Yapılır?

  • Mitral kapak tamir veya değişiminde
  • Aort kapağı tamiri veya değişiminde
  • Triküspid kapak tamiri ve değişiminde
  • İki veya üç kapağın birden tamiri veya değişimi söz konusu olduğunda
  • Sağ koroner bypass ameliyatları
  • ASD (Atrial Septal Defekt) onarımı
  • PFO onarımı
  • VSD (Ventriküler Septal Defekt) onarımı
  • Miksoma ve fibroblastoma gibi kalp tümörlerinin çıkarılmasında koltuk altı ameliyat tekniği uygulanabilir.

Özellikle uzun süre sırt üstü yatmakta zorlanan obez ve uyku apnesi olan kişilerde koltuk altı ameliyat tekniği seçildiğinde, ameliyat sonrası uzun süre yatmak zorunda kalmamak hastalar için önemli bir avantajdır.

Kemik erimesi olan yaşlı bireylerde de, herhangi bir kemik kesilmediği için tercih edilmesi gereken bir ameliyat yöntemidir. Ameliyattan kısa bir süre sonra araç kullanılabilir, emniyet kemeri takılabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında da hastaların konforunu artıran bir yöntemdir.