Çalışan Kalpte Baypas İşlemi Ne Kadar Sürer?

Çalışan Kalpte Baypas Ameliyatı Nedir?

                Çalışan kalpte baypas ameliyatı kalbi durdurmadan, hastanın kalp akciğer pompasına bağlanmasına gerek kalmadan  gerçekleştirilen bir kalp cerrahisi yöntemidir. Cerrahların ameliyat sırasında kullandığı özel cihazlar sayesinde sadece üzerinde çalışacağı kalp bölgesinin hareketini azaltır. Yani kalbi tamamen durdurmaz. Bu şekilde kalp normal faaliyetini sürdürür ve kan pompalamaya devam eder. Açık kalp ameliyatlarında olduğu gibi hastalar kalp akciğer pompasına bağlanmaz. 1950’li yıllarda keşfedilen ve bugüne kadar başarıyla kullanılan kalp akciğer pompasına bu yöntem sayesinde gerek kalmamaktadır.

                Bypass ameliyatlarındaki amaç, tıkanık olan kalp damarını vücudun başka yerinden alınan damarla köprü etmektir. Çalışan kalpte baypas ameliyatı sırasında kalp atmaya devam ederken ameliyat bölgesinin hareketi özel yöntemlerle kısıtlanır. Bacaktan veya koldan alınan damarlar, kalp damarıyla değiştirilir.

Çalışan Kalpte Baypas Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

                Çalışan kalpte baypas ameliyatlarının tüm avantajları, kalp akciğer pompasının vücuda verebileceği potansiyel zararları ortadan kaldırması sebebiyledir.

  • Hastanın kalp fonksiyonlarının zarar görme olasılığı azalır.
  • Hastaneden daha kısa sürede taburcu olunur.
  • Özellikle yüksek riskli hastaların yaşam şansı artar.
  • Bypass ameliyatı sonrası görülebilen halsizlik ve bitkinlik şikayetleri en aza indirilir.
  • Hastalara kan nakli ihtiyacı azalır.
  • Kalp akciğer pompası bağlanması durumunda gelişebilecek beyin felci gibi beynin fonksiyonlarında bozulmalara yol açabilecek durumların görülme olasılığı azalır.
  • Akciğer yetersizliği, böbrek yetmezliği görülme olasılığı azalır.
  • Hastaların ameliyat sonrası yoğun bakımda kalış süreleri kısalır.

Çalışan Kalpte Baypas Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

                Koroner baypas ameliyatları üç ila altı saat arasında sürmektedir. Çalışan kalpte baypas ameliyatlarıda yaklaşık aynı sürede tamamlanır. Ancak sürenin uzunluğu ameliyat sırasında yapılacak işleme bağlı olduğundan dolayı süre sadece tahmin edilebilir. Kesin olarak net bir süre vermek mümkün değildir. Çalışan kalpte koroner baypas operasyonlarında , kros-klemp kullanılmadığı ve kalp kan pompalamaya devam ettiği için ameliyat süresinde kısalma beklenebilir.

                Çalışan kalpte yapılabilecek operasyonlara gelince, en sık koroner baypas operasyonları yapılmaktadır. Ancak kalp pompasının desteği kullanılarak yine kalp durdurulmadan çalışan kalpte yapılacak bir diğer operasyon ise, triküspid kapak operasyonlarıdır.